پیشرفت در تعیین موقعیت به کمک گوشی های هوشمند به پیشرفت چشمگیری رسیده است. اگر مطالب را دنبال کرده باشید، در نوشته تعیین موقعیت دقیق توسط گوشی های هوشمند، به این نکته اشاره کردم که از این پس می توانیم به مشاهدات خام سیستم های تعیین موقعیت ماهواره ای GNSS در گوشی های هوشمند اندرویدی دسترسی داشته باشیم.
در نتیجه اپلیکیشن هایی نظیر اپلیکیشن Geo++ RINEX Logger توسط توسعه دهندگان ارائه شد که می توانند مشاهدات سیستم های تعیین موقعیت ماهواره ای را در گوشی های هوشمند، برداشت کنند.
در ادامه این پیشرفت، کمپانی Xiaomi با ارائه گوشی هوشمند مدل Mi 8 ادعا کرده است که میتوان با کمک این گوشی، که اولین گوشی هوشمند مجهز به GPS دو فرکانسه است، تعیین موقعیت با دقت زیر 30 سانتی متر انجام داد.
در این نوشته به بررسی این ادعا می پردازم.
Xiaomi Mi 8 – اولین گوشی هوشمند مجهز به GPS دو فرکانسه
همان طور که در بالا اشاره کردم، سازندگان این کمپانی چینی این گوشی را اولین گوشی هوشمند مجهز به GPS دو فرکانسه معرفی کرده اند. گوشی های هوشمند قبلی توانایی تعیین موقعیت با دقت حدود 5 متر را دارا بودند. اما این گوشی هوشمند، بنا بر ادعای سازندگانش، می تواند 16 برابر دقیق تر تعیین موقعیت کند. تاریخ عرضه این گوشی به بازار امروز (31 می 2018) می باشد.

چیپ dubbed BCM47755 کمپانی Broadcom
در این گوشی هوشمند از چیپ dubbed BCM47755 که توسط کمپانی Broadcom ساخته شده است، استفاده می شود. این کمپانی با شرکت در کنفرانس +GNSS، که به تازگی توسط موسسه ناوبری ION در Portland آمریکا برگزار شده است، اعلام کرد که به تازگی چیپی طراحی کرده است که می تواند از سیگنال جدید L5 سیستم GPS استفاده کند.
این چیپ با کمک سیگنال L1 به ماهواره های سیستم GPS متصل شده و موقعیت اولیه خود را تعیین می کند. سپس به کمک سیگنال L5 این موقعیت را بهبود بخشیده و به دقت بالای در تعیین موقعیت می رسد. همان طور که میدانید، سیگنال L5 در حال حاضر قابل استفاده است. البته این استفاده بیشتر در کاربردهای صنعتی نظیر وسایل و تجهیزات حمل و نقل برای یافتن ذخایر نفت و گاز استفاده می شود. ولی استفاده از این تکنولوژی در بازار عمومی برای اولین بار است که اتفاق می افتد.
همان طور که در نوشته مربوط به ماهواره های GPS اشاره کردم، در حال حاضر 12 ماهوره بلوک IIF سیستم GPS مجهز به سیگنال L5 می باشند. با افزایش این تعداد (راه اندازی GPS III) می توان به آینده استفاده از این چیپ در گوشی های هوشمند امیدوار بود. هرچند که سازندگان گوشی های هوشمند باید راهی برای بهینه بودن میزان انرژی مصرفی توسط این چیپ پیدا کنند.
از موارد دیگر مطرح شده توسط این کمپانی درمورد چیپ dubbed BCM47755 می توان به توانایی عملکرد این چیپ در محیط شهری با وجود موانع زیاد اشاره نمود. سیگنال L5 به گونه ای طراحی شده است که سیگنال های حاصل از اثر چند مسیری Multipath که مربوط به این سیگنال باشند، توسط گیرنده دریافت نمی شوند و در نتیجه تاثیر این خطا بر روی تعیین موقعیت با استفاده از این سیگنال به حداقل می رسد. در حالی که در سیگنال L1 چنین حالتی صادق نیست.

وقتی روند پیشرفت در تعیین موقعیت با استفاده از گوشی های هوشمند در این سال های اخیر را مرور می کنیم، می توانیم نتیجه گیری کنیم که استفاده از گوشی های هوشمند در تعیین موقعیت با دقت بالا (زیر 1 متر) در آینده ای نزدیک امری عادی تلقی خواهد شد. تصور کنید که فقط با استفاده گوشی هوشمندی که در دست دارید بتوانید موقعیت یک نقطه را با دقت سانتی متری تعیین کنید و یا برداشت کینماتیک دقیق داشته باشید.
شاید دیگر نیازی به استفاده از گیرنده های ژئودتیکی در خیلی از پروژه ها نباشد…
بدون نیاز به گیرنده های ژئودتیک…
بدون هزینه های سنگین برای خرید دستگاه…
همه این موارد شاید هایی هستند که در ذهن من و شما شکل می گیرد. ولی چیزی که به آن اطمینان دارم این است:
آینده متعلق به گوشی های هوشمند می باشد.
سلام. ممنون بابت اطلاعات بسیار مفیدتون.
یک سوال داشتم.
آیا این چیپ (BCM47755) در گوشی مدل Xiaomi Mi8 SE هم وجود دارد؟
یا فقط در مدل Pro گذاشته شده؟
سلام. مرسی
در مدل pro وجود دارد.
سلام وقت بخیر،در حال حاضر با گوشی سامسونگ نوت 10+ میشه به دقت در حد سانتی متر رسید ؟
سلام. وفت بخیر.
من تست نکردم ولی رسیدن به دقت سانتی متری نیاز به داشتن آنتن های با کیفیت تر از آنتن های داخلی گوشی هوشمند هستند.