سیستم تعیین موقعیت ماهواره ای IRNSS
یکی دیگر از سیستم های تعیین موقعیت ماهواره ای محلی، سیستم IRNSS می باشد. در این نوشته به معرفی و بررسی ساختار این سیستم می پردازم. برای آشنایی با سایر سیستم های تعیین موقعیت بر روی دکمه زیر کلیک کنید و نوشته های مربوط به آن ها را مطالعه نمایید.
IRNSS چیست؟
IRNSS مخفف Indian Regional Navigation Satellite System و نام سیستم تعیین موقعیت ماهواره ای محلی کشور هند می باشد. نام دیگر این سیستم NavIC می باشد.
NavIC مخفف Navigation with Indian Constellation بوده و در زبان سانسکریت به معنی قایقرانی/ناوبری می باشد.
سرویس دوم، شامل عرض جغرافیایی 30 درجه جنوبی تا 50 درجه شمالی و طول جغرافیایی 30 تا 130 درجه شرقی می باشد که کشور ایران نیز در این ناحیه قرار می گیرد.

پیکربندی فضایی IRNSS
بخش فضایی IRNSS از 7 ماهواره فعال تشکیل شده است. این هفت ماهواره شامل سه ماهواره GEO و چهار ماهواره IGSO می باشد. در مورد ماهواره های GEO و IGSO در نوشته معرفی سیستم تعیین موقعیت ماهواره ای QZSS توضیحاتی داده ام.
شکل زیر ردپا یا FootPrint ماهواره های IRNSS را نشان می دهد.

ماهواره های IRNSS دارای وزنی در حدود 1425 کیلوگرم و ابعادی برابر با 1.5 * 1.5 * 1.58 متر می باشند. انرژی مورد نیاز آن ها توسط 2 پنل خورشیدی و یک باتری لیتیومی تامین می شود. عمر مفید آن ها نیز در حدود 10 سال تخمین زده شده است.
این ماهواره ها دارای اسامی زیر می باشند:
- IRNSS-1A (به دلیل مشکل در ساعت اتمی از مدار خارج شد)
- IRNSS-1B
- IRNSS-1C
- IRNSS-1D
- IRNSS-1E
- IRNSS-1F
- IRNSS-1G
- IRNSS-1H (در مدار قرار نگرفت و از دسترس خارج شد)
- IRNSS-1I
امواج باند S با فرکانس 2492.028 مگاهرتز، کمتر تحت تاثیر خطای یونسفر قرار می گیرند. در شکل زیر یک نمونه از ماهواره های این سیستم را مشاهده می کنید.
سیستم های تعیین موقعیت ماهواره ای شامل جی پی اس(GPS)، گلوناس (GLONASS)، گالیله (Galileo)، بِیدو (BeiDou) و سایر سیستم ها می باشد. برای آشنایی با آن ها کافی است با ما همراه باشید.

از خصوصیات جالب ماهواره های IRNSS، امکان برقراری ارتباط دو طرفه یا 4 ایستگاه کنترل زمینی به صورت همزمان می باشد. علاوه بر ا« بر روی این ماهواره ها، رفلکتورهای مربوط به فاصله یابی لیزری یا SLR نیز نصب شده است. این ماهواره ها توسط ایستگاه های مخصوص SLR در اروپا، استرالیا و آسیا دنبال شده و از مشاهدات این ایستگاه ها برای بهبود دقت مدار آن ها استفاده می شود. در شکل زیر این رفلکتورها را مشاهده می کنید.

ایستگاه های کنترل زمینی
همانطور که می دانید هر سیستم تعیین موقعیت نیاز به تعدادی ایستگاه کنترل زمینی برای کنترل سیستم و بخش فضایی می باشد. سیستم IRNSS نیز از این قضیه مستثنی نیست. در شکل زیر ایستگاه های زمینی این سیستم را مشاهده می کنید.


دقت تعیین موقعیت با IRNSS
معمولا صحت تعیین موقعیت با استفاده از دو پارامتر UERE و DOP بیان می شود. مقدار PDOP در این سیستم برابر با 3 در شبه قاره هند بوده که عدد مناسبی است. همچنین با محاسبه UERE، به این نتیجه رسیده اند که دقت تعیین موقعیت با استفاده از 7 ماهواره کمتر از 10 متر می باشد. همچنین کاربرانی که از گیرنده های تک فرکانسه استفاده می کنند نیز به دقتی در همین حد خواهند رسید.
هند قصد دارد در آینده سیستم خود را از پوشش محلی به پوشش جهانی تبدیل کند. این کار با افزایش تعداد ماهواره ها به 24 ماهواره انجام خواهد شد.
در آینده شاهد سیستم تعیین موقعیت جهانی هندی با نام GINS که مخفف Global Indian Navigation System خواهیم بود.
متوسط امتیاز 5 / 5. تعداد رای 1